MENU

Schindler Award

YEAR
2006

CLIENT
Schindler ltd.

LOCATION
Paris, FR

PROGRAM
urban planning, public space, museum

AREA
55000 sqm

STATUS
competition, honorable mention

TEAM
Budcud: Mateusz Adamczyk, Michał Palej

Schindler Award


Notice: Undefined index: pix in /home/budcud/domains/budcud.org/public_html/wp-content/themes/budcud2019/tmpl_post.php on line 80

Notice: Undefined index: wideo in /home/budcud/domains/budcud.org/public_html/wp-content/themes/budcud2019/tmpl_post.php on line 91

„Pętla” to nowa, architektoniczna wyspa-most na Sekwanie, której budulcem jest wielofunkcyjna przestrzeń publiczna. Struktura jest nowym środowiskiem przestrzennym Paryża, które angażuje wszystkie ludzkie zmysły. „Pętla” daje zwiedzającym i przechodniom przyjemność płynącą z faktu obserwowania i bycia obserwowanym oraz słuchania, czucia, dotykania, i poruszania się pomiędzy naturą a architekturą. System ramp projektowanego obiektu, wspomagany przez windy, pozwala osobom niepełnosprawnym na swobodne poruszanie się, zwiedzanie, zbliżanie się, oddalanie, ucieczkę, okrążenie czy wejście do na górę i w dół. „Pętla” jest rozwiązana na dwóch poziomach, co pomaga zintegrować ją z istniejącą siecią ścieżek i miejsc oraz z historycznym mostem Passarelle Debilly, a także sekwencją tarasów – ogrodów otoczonych dwoma skrzydłami Palais de Tokyo i nowym zielonym pasem spinającym Visitors Center, które znajduje się w skrzydle Palais de Tokyo. Zaprojektowaliśmy Visitors Center jako integralną część „Pętli“. Centrum funkcjonuje jako wielowarstwowa przestrzeń publiczna z towarzyszącymi funkcjami kulturalnymi. Gości ono różne przestrzenie wystawowe i oferuje pracownie dla młodych artystów.

(PL) System ramp projektowanego obiektu, wspomagany przez windy, pozwala osobom niepełnosprawnym na swobodne poruszanie się, zwiedzanie, zbliżanie się, oddalanie, ucieczkę, okrążenie czy wejście do na górę i w dół.

(PL) „Pętla” jest rozwiązana na dwóch poziomach, co pomaga zintegrować ją z istniejącą siecią ścieżek i miejsc oraz z historycznym mostem Passarelle Debilly, a także sekwencją tarasów – ogrodów otoczonych dwoma skrzydłami Palais de Tokyo i nowym zielonym pasem spinającym Visitors Center, które znajduje się w skrzydle Palais de Tokyo.

(PL) Zaprojektowaliśmy Visitors Center jako integralną część „Pętli“. Centrum funkcjonuje jako wielowarstwowa przestrzeń publiczna z towarzyszącymi funkcjami kulturalnymi. Gości ono różne przestrzenie wystawowe i oferuje pracownie dla młodych artystów.