MENU

Fluxus Lab Kowno 2022

ROK
2019

KLIENT
Kaunas 2022

MIEJSCE
Kowno, LT

PROGRAM
przestrzeń publiczna

POWIERZCHNIA
200 m2

STATUS
w trakcie realizacji

ZESPÓŁ
Mateusz Adamczyk, Agata Woźniczka (autorzy), Kamil Łempiński (współpraca) + Algimantas Grigas (koordynacja na miejscu)

ZDJĘCIA
Kaunas 2022, Martynas Plepis

Fluxus Lab Kowno 2022


Notice: Undefined index: pix in /home/budcud/domains/budcud.org/public_html/wp-content/themes/budcud2019/tmpl_post.php on line 80

Notice: Undefined index: wideo in /home/budcud/domains/budcud.org/public_html/wp-content/themes/budcud2019/tmpl_post.php on line 91

Fluxus Lab to program interwencji przestrzennych zorganizowany w ramach obchodów Europejskiej Stolicy Kultury Kowno 2022. Proponowane przez nas instalacje powstały we współpracy z mieszkańcami podwórek Baltų i Politechnikos i są prostą, a kreatywną odpowiedzią na ich potrzeby.

Podwórko Politechnikos

Miejscem interwencji jest malowniczy teren zieleni przy osiedlu domów jednorodzinnych nad brzegiem rzeki Willi. Okoliczni mieszkańcy chcieli jego uatrakcyjnienia poprzez uzupełnienie zagospodarowania obszaru miejscem do wspólnych spotkań i okazjonalnych ćwiczeń.

Inspiracją dla naszego projektu były drzewa, które intensywnie porastają działkę. „Sadząc” nowy rodzaj drzewa –wielofunkcyjny i intuicyjny mebel – wzbogaciliśmy program funkcjonalny nadbrzeża, dając jego użytkownikom możliwość aktywnego wypoczynku nad rzeką. Nowe drzewo harmonijnie wpisuje się w krajobraz, a jego formę uzyskaliśmy poprzez ułożenie na sobie drewnianych ram, które czym wyżej, tym stają się coraz mniejsze. Taka forma pozwala na wykorzystanie mebla nie tylko jako siedziska/trybuny, ale też jako miejsca do zabawy – można się na niego wspinać, opierać lub rozciągać po treningu. Drewnianą konstrukcję mebla wyposażono w odnogi ze stalowych rur, które służą jako przyrządy do ćwiczenia kalisteniki. Rurowe plug-iny różnią się wysokością i formą, co pozwala dzieciom, młodzieży i dorosłym intuicyjnie z nich korzystać.

W zachwycie nad panoramą Willi od strony wody zamontowano na meblu podłużne, wygodne siedzisko, na którym można odpocząć (lub nawet wykonać kilka dodatkowych przysiadów) z widokiem!

Podwórko Baltų

W liście od mieszkańców pobliskiego bloku otrzymaliśmy prośbę, żeby projekt podwórka Baltų był „nie z tej ziemi”. Zgodnie z kosmicznym życzeniem zaprojektowaliśmy mebel / meteoryt. Na osiedlowym podwórku brakowało jakichkolwiek elementów małej architektury – nie było nawet jednej ławki czy huśtawki – dlatego nowy, wielofunkcyjny mebel będzie służył dzieciom do zabawy, a nastolatkom i dorosłym do spotkań w większym gronie. Kosmiczny charakter mebla nawiązuje do idei stworzenia galaktyki wielu obiektów rozsianych po całym osiedlu, realizowanych w przyszłości przy współudziale mieszkańców i miejskich aktywistów.

Pierwszy wybrany do realizacji obiekt ma prosty, kolisty kształt. Dzięki przełamaniu jego górnej płaszczyzny uzyskaliśmy dwie połacie, które można wykorzystać jako pasywną przestrzeń spotkań lub aktywną przestrzeń zabawy.
Tarasujące półkole ułożone z drewnianych pieńków różnej wysokości tworzy abstrakcyjny „krajobraz księżycowy” i zachęca do wspólnego odpoczynku i rozmów. Przeciwległe zbocze, przeznaczone do zabawy, wyposażyliśmy w hamak i strefę wspinaczkową na pochylonym drewnianym pokładzie. Do meteorytu przymocowaliśmy futurystyczny, ale analogowy głośnik wykonany ze stali. Wystarczy przyłożyć do niego telefon i włączyć „Space Oddity”. Ground control to Major Tom!