MENU

Kwartał na 27. Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie

ROK
2015

KLIENT
Festiwal Kultury Żydowskiej w Krakowie

LOKALIZACJA
Kraków, PL

PROGRAM
przestrzeń publiczna, kawiarnia, galeria, pawilon tymczasowy

POWIERZCHNIA
150 m²

STATUS
zrealizowano, wyróżnienie na Biennale MBA Kraków 2015

ZESPÓŁ
Budcud: Mateusz Adamczyk, Agata Woźniczka (autorzy) + id: Studio Otwarte

ZDJĘCIA
Budcud, Haim Yafim Barbalat

Kwartał na 27. Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie


Notice: Undefined index: pix in /home/budcud/domains/budcud.org/public_html/wp-content/themes/budcud2019/tmpl_post.php on line 80

Notice: Undefined index: wideo in /home/budcud/domains/budcud.org/public_html/wp-content/themes/budcud2019/tmpl_post.php on line 91

Tematem przewodnim 25. Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie był Kwartał, czyli dzielnica diaspory żydowskiej. Zauważyliśmy, że strukturę Kazimierza – krakowskiej dzielnicy żydowskiej –  budują różne typologie placów i skwerów, obecnie funkcjonujące głównie jako parkingi czy przestrzenie skomercjalizowane.

Celebrując Kazimierz, zaprojektowaliśmy tymczasową przestrzeń publiczną, która tę dzielnicę oddaje mieszkańcom. Ambicją było zaprojektowanie angażującej sytuacji przestrzennej, która zbuduje rzeczywistą społeczność lokalną – nawet na krótko. Powtórzyliśmy więc znajomy schemat placu jako centralnej przestrzeni z orbitującymi wokół obiektami na opuszczonym skwerze przy ul. Dajwór.

Miejsce na tyłach Starej Synagogi na co dzień jest zapomniane: wzdłuż trawiastego skweru zazwyczaj parkują autokary wycieczkowe, a mieszkańcy wyprowadzają tam psy. Jednak bliskość ulicy Szerokiej i naturalny stok sprawiają, że potencjał działki jest ogromny – dlatego to tam zasymulowaliśmy nową przestrzeń publiczną, nadając jej proste ramy, które mieszkańcy miasta oraz turyści mogą wypełniać swoją aktywną obecnością.

Trzy pawilony (z biblioteką społeczną, kawiarnią Cheder i studiem graficznym Gelada), uzupełnione obiektami ramp oraz schodów/widowni, ustawiliśmy wokół zadaszonego placu tak, by przestrzeń była jak najbardziej elastyczna.

Stworzyliśmy miejsce wielofunkcyjne oraz otwarte, zapraszające przechodniów do udziału w kolejnych spotkaniach, warsztatach czy spontanicznym odpoczynku.

Prostota materiałów oraz żółty kolor posadzki nadały instalacji swobodnego, nieformalnego charakteru.Wieczorami, dzięki użyciu przeziernych materiałów elewacyjnych, Kwartał FKŻ zmieniał się w “miejską” latarnię.