MENU

Techno-Łaźnie Domus

ROK
2021

KLIENT
Muzeum Ludwiga – Muzeum Sztuki Współczesnej, Budapeszt

MIEJSCE
Pawilon Węgierski na XVII Biennale Architektury w Wenecji, IT

PROGRAM
przestrzeń publiczna, rewitalizacja

POWIERZCHNIA
budynek - 10 000 m2, makieta – 0.5 m3

STATUS
konkurs, pierwsza nagroda, zrealizowano w ramach projektu Othernity

ZESPÓŁ
Mateusz Adamczyk, Agata Woźniczka + kuratorzy: Dániel Kovács & Paradigma Ariadné

ZDJĘCIA
Budcud, Dániel Dömölky, Simone de Iacobis

Techno-Łaźnie Domus


Notice: Undefined index: pix in /home/budcud/domains/budcud.org/public_html/wp-content/themes/budcud2019/tmpl_post.php on line 80

Notice: Undefined index: wideo in /home/budcud/domains/budcud.org/public_html/wp-content/themes/budcud2019/tmpl_post.php on line 91

* Propozycja Techno-Łaźni w domu meblowym DOMUS została przygotowana w ramach projektu Othernity w celu ożywienia dyskusji na temat dziedzictwa socmodernizmu.

Dla nas, turystów zza granicy, Budapeszt słynie z publicznych łaźni. Wspólne kąpiele urozmaicają zarówno codzienne życie, jak i agendę zwiedzania oraz dostarczają zmysłowych doznań. Zaprojektowane w różnych epokach i stylach architektonicznych, budapesztańskie łaźnie pozwalają odwiedzającym je uciec w hedonistyczną krainę relaksu.

Zastanawiając się nad przyszłością tej typologii, zadaliśmy sobie pytanie, jak łaźnie w czasach niedoboru zasobów i szybkiego rozwoju technologii haptycznych mogą sprostać wymaganiom nowych mieszkańców miast. W jaki sposób wykorzystać technologię i architekturę (także tę istniejącą), aby stymulować nowe, ambientalne doświadczenie kąpieli bez użycia wody?

Nasza strategia rewitalizacji salonu meblowego w Budapeszcie polega na prototypowaniu nowego formatu wellness. Podążając za modernistycznym przykazaniem czystego, zdrowego życia, przekształciliśmy dom meblowy DOMUS w DOMUS BATHS – multisensoryczny, kojący krajobraz.

Układ budynku sprawia, że jest on idealnym showroomem dla relaksu przyszłości. Każde piętro DOMUSA to dwie pozbawione podpór przestrzenie podzielone pionami technicznymi. Tak przestronny rzut umożliwia tworzenie immersyjnych środowisk – dlatego na każdym piętrze Techno-Łaźni panuje inna atmosfera odpowiadająca typologii pomieszczeń spotykanych w historycznych łaźniach: Apodyterium, Caldarium z Frigidarium, Laconicum i Tepidarium.

Przekształcając rozległe powierzchnie sklepowe w narrację odrealnionych środowisk wellness, możemy stymulować zmysły odwiedzających abstrakcyjną aranżacją przestrzenną, kolorem i intensywnością światła, poziomem wilgotności lub ozonu w powietrzu oraz specyficznym dźwiękiem.

Nowe łaźnie potęgują pożądane doznania. W zależności od potrzeb i nastroju sprawiają, że człowiek staje się: wyciszony, zrelaksowany, uważny, zen lub naenergetyzowany, pobudzony i podekscytowany. Dziś niedostępna do zwiedzania, a tak niezwykła przestrzeń może stać się strefą komfortu mieszkańców miasta, obserwowaną wspólnie i doświadczaną indywidualnie.